DTH2023

Brémai muzsikusok

A mese a történelmi kezdetektől az ember kísérője, ugyanakkor személyiségfejlesztő szerepe is vitathatatlan. A mesék sokszor fontos erkölcsi tanulsággal szolgálnak, tükrözik az ember igazságosságba vetett hitét, mely szerint a jó törvényszerűen elnyeri méltó jutalmát, a rossz bukásra ítéltetik.

2023-ban a Zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola 2.a osztályával a Brémai muzsikusok című német népmesét dolgoztuk fel. Dramatizáltunk, játszuttunk, alkottunk, olvastunk. És örömmel vettük, hogy az otthonról kidobott, már "haszontalan" állatok is megtalálták új életüket.

Projekt előtt

Diákjaim részt vehettek NÉPI hang-színek gyermek koncerten. Egy nép-és világzenei utazásra hívva a közönségét.

Előadáson különböző népi hangszerek, ritmus-zajkeltő eszközök segítségével ismertetik meg a magyar népzenei anyanyelvet. Céljuk, hogy a gyermekkel közösen felfedezzék aKárpát-medence népviseleteit, gyerekjátékait, népdalait, népszokásait. A közös játékokkal, együtténekléssel mindenki egy népzenei folyamat aktív részese lehet.

Koncert után felvetődött kérdések:

  • Kik muzsikálhatnak?
  • Milyen hangszereken játszhatunk?
  • Az állatok szeretik a muzsikát?
  • Állatvédelem napjainkban
  • Felelős állattartás

Projekt menete

A koncert utáni kérdésekre keresve a választ, elolvastuk a Brémai muzsikusok című mesét. Megértését learninapps tankockamátrixszal ellenőriztük.

Motivációként: modókák, énekek és puzzle játék.

A mesével diafilmen keresztül ismerkedünk meg. A szöveget közösen olvassuk, értelmezzük. Többszöri olvasás, mesenézés után dramatizálunk, és nagy sikerrel improvizálunk.

Készségtantárgyak során a gyerekek elkészítették saját maguk mesebeli karakterét. Gyurmáztak, rajzoltak, sokat mozogtak: Csacsi fogó, utánzó járások, tájokozódás, irányítás, sok kaland és játék.

Önálló és a csapat kreativiítását élhették ki, mikor Lapodamese alkalmazással képsorozatot alkottak.

Egy kis móka: My Talking Pet alkalmazással


Projekt zárása

Projektzáró eseményünkre a 6. osztályosok kapcsolódtak be. Ők a héten német nyelven ismerkedtek meg a mesével, tanultak szavakat, dalokat.

A két osztály egymásnak és pedagógusaiknak adták elő a Brémai muzsikusok mese élőszereplős előadását.

Fotógaléria

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el